Merhaba.! Hoşgeldiniz..
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Split/Second İnceleme

| | 22 Mayıs 2010 Cumartesi
|








Birbirine benzeyen ve oldukça beklenen üç yarış oyunu arasından ilk çıkanı Split / Second oldu. Blur ve Need for Speed World görüntülerini izlerken içlerinde gözüme en çok kestirdiğim buydu. Gün geldi çattı, ben de ayağımı gaza sonuna kadar basarak Split / Second yarışlarına hızla girdim. Disney Interactive Studios'un üstlendiği, tansiyonun, hızın ve hareketin tavana vurduğu Split / Second’da, bir televizyon şovunda diğer arabalarla patlayan ortamlarda kıyasıya yarışıyoruz. Bu gibi bir konusu olan diğer oyun, artık dede olmuş Mega Race idi. Aslına bakarsanız oynanış açısından da birbirlerine çok benzediklerini söylemeliyim ama bunları unutup Split / Second pistlerine koşalım, bakalım bizi neler bekliyor.
Split / Second'dan gerçekçilik adına beklentileriniz varsa bunu hemen unutun ve DiRT 2’ye dönün. Çünkü bu oyun gerek fizik kuralları, gerek oynanış tarzı açısından tümüyle "arcade" diyebileceğim tarzda. Split / Second'da araç hasar diye bir şey yok. Hızla giderken kafadan bir yere çarpmadıysanız arabanız hurda bile olmuyor, bir - iki ufak hareketle tekrar yola giriyorsunuz. Buna karşın çok yüksek hızlarda aracın hakimiyetini rahatlıkla kaybedebiliyorsunuz. Yani oynaması göze çok kolay görünse de aslında o kadar çantada keklik değil.

Gerçekçiliğin böylesine çiğnenmiş olmasının önemli bir nedeni var. Yarış esnasında o kadar çok yer patlıyor, yıkılıyor, devriliyor ki eğer kaza yapan arabalar yarışa hemen devam edemese ya da oyundan anında elense daha ilk turu bitirmeden bütün oyuncular hurda olmuş olur. Bu yüzden oyunun asıl amacı yarışarak rakiplerinizi geçmek değil, yoldaki tuzaklara dikkat etmek, tetiklenen tuzaklardan kaçmak veya ateşlediğiniz tuzaklarla diğer arabaları elemek. Bir arabayı yarışarak geçmişsiniz ya da uzun süre birinci olmuşsunuz, Split / Second'da hiçbir anlam ifade etmiyor; hatta uzun süre birinci gitmek kötü bile olabilir çünkü arkadan gelen araçlar öndeki aracı oyundan düşürmek için tuzakları ateşleyebiliyor.
Tuzaklar... Her haritanın kendine has belli noktalarına konuşlandırılmış tuzakları var. “Power Play” gücü dolan araçlar, önlerinde bir araba varsa ve o araba tuzağın önünden geçiyorsa rakibinin üzerinde bir işaret çıktığını görürler. Bu uyarı çıkar çıkmaz Power Play tuşuna basarsanız tuzak harekete geçer. Tabii ki burada zamanlamayı iyi yapmalısınız. Örneğin; patlayan otobüsü rakip yanından geçip gitmesine az kala aktif ederseniz adam kaçar kurtulur, sizin de zorlukla doldurduğunuz Power Play gücünüz boşa gider. Başka bir talihsiz olaysa tetiklediğiniz tuzağa kendinizin girmesidir. Kenarda sakin sakin bekleyen taksileri yakından takip ettiğiniz bir rakibi uçurmak için patlatırsanız, muhtemelen siz de gümlersiniz.
------

Hiçbir tuzak bir rakibi tamamen egale etmez, sürücüyü öldürmez, kan çıkarmaz. Nihayetinde bu bir Disney oyunu... Hatta oyuna girerken bunun bir fantezi oyunu olduğunu ve gerçek hayatta denenmemesi gerektiği uyarısını görüyoruz. Evet, gerçek hayatta arabama atlayıp üzerime doğru düşen bir uçağın kanadının arasından tam gaz geçmeyi hep istemişimdir! Sanırım yarın yapacağım. Neyse, demek istediğim şu: Bazı tuzaklar vardır, patlamanın şiddetiyle kontrolü kaybettirir, bazısı vardır, “Wreck”, yani hurdaya çevirir. Bu da size yaklaşık beş saniye kaybettirir. Süre geçtikten sonra yarışa tekrar girersiniz.
Power Play nedir, nasıl doldurulur? Dikkat ederseniz arabanızın tamponunda üç tane kutucuk var. Bu kutuların biri dolduğu zaman pistteki tuzaklardan birini tetikleyebilirsiniz. Doldurmanın nedeniyse Drift, Draft ve Jump yapmaktır. Çok keskin virajlarda istemeden Drift yapıyorsunuz, düz yoldaysa sadece Power Play doldurmak için Drift yapmaya çalışmak zaman kaybettirir. "Nasıl Drift yaparım?" derseniz, bir virajdan dönerken gazdan parmağınızı çekin, araba savrulmaya başlar, kontrolü kaybetmeden tekrar gaz verin, araba kaymaya başlar, eğer kontrolden çıkıyorsanız direksiyonu hemen aksi yöne parça parça kırın. Bundan ibaret. Bakınız, Power Play'iniz doldu. Draft ise yakın mesafede arkasındaki hava boşluğundan yararlanarak yakınlaştığınız rakibiniz sayesinde yapılır. Öndeki araçları geçmenin en güzel yoludur fakat multiplayer modunda rakipler bu boşluktan faydalanmamanız için sürekli hareket halindedir. Yapay zekaysa böyle bir tasa taşımaz.

Oyunda toplam 12 televizyon şovu çekiyoruz, yani bu da oyun 12 bölüm demek. Her bölüm de kendi için altı parçaya ayrılıyor. Dolayısıyla yarış pistlerimiz oldukça çeşitli. Oynadığım kadarıyla karşıma çıkan beş farklı yarış türü de ciddi şekilde eğlenceliydi. Race, bildiğiniz yarış ve tek kural sonuncu olmamak. Elimination ise her bir dakika sonunda en arkadaki arabanın patladığı bir yarış türü. Detonator'da ise tek başınıza bir pistte zamana karşı yarışıyorsunuz ve yolda patlayan tuzaklardan kaçmaya çalışıyorsunuz. Elit Race'te sizden daha iyi arabaların olduğu bir yarışta ilk üçe girmeye çabalıyorsunuz. Survival'da da pistte ilerleyen tırların olduğu bir su kanalındasınız. Her tır arkasındaki mavi ve kırmızı varilleri yola atıyor. Kırmızılar sizi anında hurdaya çevirirken, maviler belli bir süre sonra patladığı için kaçması kolay oluyor. Amaçsa süre dolmadan geçebildiğiniz kadar tırı geçmek, her tırı geçtikten sonra zamanınıza fazladan saniye ekleniyor. Hangi yarışı hangi arabayla oynadığınız çok önemli. Bazı arabalar çok dayanıklı ama yavaşken diğerleri çok atik fakat zayıf zırhlı olabiliyor.
Mega Race’e hayran bir oyuncu olarak Split / Second’ı oynamak benim için büyük zevkti. Grafikler ve sesler "10 numara" diyebilirim ki bunu da Disney kalitesine borçluyuz sanırım. Stres atmak ve arkadaşlarınızla eğlenmek için çok güzel bir oyun. Çok hızlı ve bol patlamalı bir görsel şölen. Kısacası videolarını izleyerek beklediğim Split / Second, oynadıktan sonra beklentilerimi kesinlikle karşıladı.
Her an harekete geçebilen tuzaklar ve aşırı hız duygusu bu oyunun en önemli özellikleri. Yola bir bina yıkılırken hızla aradan sıyrılıp geçmek eşsiz. Rakip arabaları, tetiklediğiniz tuzaklarla hurdaya çevirmek ve birinci olmak ise çok eğlenceli. Split / Second’da arabalar benzinle değil, adrenalinle çalışıyor!

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Followers